DSpace logo

Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/6478
Title: Liderazgo en empresas del sector camaronero de Ecuador para sostenimiento de labores de producción y comercialización
Other Titles: Leadership in shrimp sector companies in Ecuador to sustain production and marketing activities
Authors: Eras-Agila, Rosana de Jesús
Acuña-Ortigoza, Marianela
Tellez-Pérez, Anisleydi
Bourne-Gastezzi, Carlos
Keywords: liderazgo;leadership;producción;production;camarón;shrimp;empresas productoras;production companies;comercialización;marketing
Issue Date: 24-Nov-2023
Publisher: Innova Research Journal
Citation: Eras-Agila, R. d. J., Acuña-Ortigoza, M., Tellez-Pérez, A., y Bourne-Gastezzi, C. (2023). Liderazgo en empresas del sector camaronero de Ecuador para sostenimiento de labores de producción y comercialización. INNOVA Research Journal, 8(3.1), 135-151. https://doi.org/10.33890/innova.v8.n3.1.2023.2413
Series/Report no.: ;2413
Abstract: En acuacultura, el camarón ha logrado mantener su nivel internacional, pese a riesgos provenientes de factores naturales, económicos durante la producción. Los directivos empresariales deberán tener habilidades para aprovechar oportunidades, como mantener la atención plena y optimismo en el personal involucrado en la organización. Un nivel de liderazgo con actitud proactiva sería fundamental, involucrar acciones innovadoras enmarcadas en la cultura organizacional. Este estudio, tiene como finalidad analizar el liderazgo en empresas del sector camaronero de Ecuador, para sostenimiento de labores de producción y comercialización, se construye bajo un enfoque cuantitativo, no experimental, analítica, mediante estudios de documentos especializados y aprobados por la comunidad científica, organismos involucrados en el área productiva, entes de control económico, se aplicó encuesta a empresarios de la actividad camaronera en el periodo 2021-2022.De acuerdo con la literatura revisada, se ha identificado que el liderazgo transformacional tiene efecto positivo en las organizaciones. La influencia del liderazgo en el sector camaronero incide en el sostenimiento de las labores productivas, sin embargo, resulta que actualmente el 24% es más caro producir camarón que dos años anteriores. A pesar de que, durante el 2022 ha existido un incremento en libras del 26% frente al 24% del año 2021, los ingresos económicos en el año 2022 fueron del 31% frente al 41% en el año 2021, generando un decremento de 10 puntos del recurso económico. Amerita entonces, un nivel de liderazgo visionario y estratégico con decisiones y acciones enfocadas al sostenimiento económico, productivo, orientado a mejorar la comercialización en mercados internacionales.
Description: In aquaculture, shrimp has managed to maintain its international level, despite risks from natural and economic factors during production. Business managers should have skills to take advantage of opportunities, such as maintaining full attention and optimism in the personnel involved in the organization. A level of leadership with a proactive attitude would be fundamental, involving innovative actions framed in the organizational culture. The purpose of this study is to analyze the leadership in companies of the shrimp sector in Ecuador, to sustain production and commercialization tasks, it is built under a quantitative, non-experimental, analytical approach, through studies of specialized documents approved by the scientific community, organizations involved in the productive area, economic control entities, a survey was applied to entrepreneurs of the shrimp activity in the period 2021-2022. According to the literature reviewed, transformational leadership has been identified as having a positive effect onorganizations. The influence of leadership in the shrimp sector seeks to maintain productive activity in the face of factors that affect the sustainability of productive activities, however, it turns out that currently 24% is more expensive to produce shrimp than two previous years. Even thoughduring 2022 there was an increase in pounds of 26% compared to 24% in 2021, the economic income in 2022 was 31% compared to 41% in 2021, generating a decrease of tenpoints in economic resources. Therefore, a visionary and strategic leadership level is required, with decisions and actions focused on economic and productive sustainability, aimed at improving commercialization in international markets.
URI: https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/6478
ISSN: 2477-9024
Appears in Collections:Septiembre - Diciembre (CIIM-1)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2413-Texto del artículo-12922-1-10-20231123.pdfLiderazgo en empresas del sector camaronero de Ecuador524.35 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.