
Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/329
Title: | Estudio del cacao y propuesta gastronómica de autor |
Authors: | Eguiguren López, Andrea Melina Carmona Segovia, Jonathan Xavier |
Tutor: | Cruz, Pablo |
Keywords: | GASTRONOMIA;COCINA;COMIDA;INGREDIENTES |
Issue Date: | 2012 |
Publisher: | Quito / UIDE / 2012 |
Citation: | Eguiguren López, Andrea Melina. Carmona Segovia, Jonathan Xavier. 2012. Estudio del cacao y propuesta gastronómica de autor. Facultad de Gastronomía. UIDE. Quito. 213 p. |
Abstract: | El árbol de caco, cuyo nombre científico es Theobroma cacao, es una planta perenne que
rinde varias cosechas al año, su fruto es una baya esférica que contiene de veinte a cuarenta
semillas. Estudios realizados cuentan que proviene de América del Sur, en el Ecuador,
datos históricos señalan que su aparición fue a principios de 1600 a orillas de los Ríos
Guayas, Daule y Babahoyo1
.
El cultivo del cacao tiene una historia relevante en la economía nacional; este producto
conocido además como la “pepa de oro”, ocupó durante muchos años el primer lugar en la
generación de divisas para nuestro país, contribuyendo al aparecimiento de los primeros
capitales y desarrollando sectores importantes como la banca, la industria y el comercio. The cacao tree, whose scientific name is Theobroma cacao, is a perennial plant that renders several harvests every year, its fruit is a spherical bean that contains twenty to forty seeds. Past studies tell that it comes from South America, in Ecuador, historical data indicates that it started to appear at the beginning of the 1600´s at the borders of the Rivers Guayas, Daule and Babahoyo. The cultivation of the cacao has a relevant history in the national economy; this wellknown product also known as “pepa de oro” which is Spanish for golden bean, for many years was the first and largest export product that brought foreign currency into Ecuador. This was a very important contribution to Ecuador to developing sectors like industry, commerce, and the national economy. |
URI: | http://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/329 |
Appears in Collections: | Tesis - Gastronomía |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
T-UIDE-0308.pdf | Tesis a texto completo | 4.84 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License