DSpace logo

Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/329
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorCruz, Pablo-
dc.contributor.authorEguiguren López, Andrea Melina-
dc.contributor.authorCarmona Segovia, Jonathan Xavier-
dc.coverage.spatialSede Quitoes_ES
dc.creatorEguiguren López, Andrea Melina-
dc.creatorCarmona Segovia, Jonathan Xavier-
dc.date.accessioned2015-02-10T23:52:49Z-
dc.date.available2015-02-10T23:52:49Z-
dc.date.issued2012-
dc.identifier.citationEguiguren López, Andrea Melina. Carmona Segovia, Jonathan Xavier. 2012. Estudio del cacao y propuesta gastronómica de autor. Facultad de Gastronomía. UIDE. Quito. 213 p.es_ES
dc.identifier.otherBQU'052141-
dc.identifier.urihttp://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/329-
dc.description.abstractEl árbol de caco, cuyo nombre científico es Theobroma cacao, es una planta perenne que rinde varias cosechas al año, su fruto es una baya esférica que contiene de veinte a cuarenta semillas. Estudios realizados cuentan que proviene de América del Sur, en el Ecuador, datos históricos señalan que su aparición fue a principios de 1600 a orillas de los Ríos Guayas, Daule y Babahoyo1 . El cultivo del cacao tiene una historia relevante en la economía nacional; este producto conocido además como la “pepa de oro”, ocupó durante muchos años el primer lugar en la generación de divisas para nuestro país, contribuyendo al aparecimiento de los primeros capitales y desarrollando sectores importantes como la banca, la industria y el comercio.es_ES
dc.description.abstractThe cacao tree, whose scientific name is Theobroma cacao, is a perennial plant that renders several harvests every year, its fruit is a spherical bean that contains twenty to forty seeds. Past studies tell that it comes from South America, in Ecuador, historical data indicates that it started to appear at the beginning of the 1600´s at the borders of the Rivers Guayas, Daule and Babahoyo. The cultivation of the cacao has a relevant history in the national economy; this wellknown product also known as “pepa de oro” which is Spanish for golden bean, for many years was the first and largest export product that brought foreign currency into Ecuador. This was a very important contribution to Ecuador to developing sectors like industry, commerce, and the national economy.es_ES
dc.format.extent213 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherQuito / UIDE / 2012es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectGASTRONOMIAes_ES
dc.subjectCOCINAes_ES
dc.subjectCOMIDAes_ES
dc.subjectINGREDIENTESes_ES
dc.titleEstudio del cacao y propuesta gastronómica de autores_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Appears in Collections:Tesis - Gastronomía

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UIDE-0308.pdfTesis a texto completo4.84 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons