DSpace logo

Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/3548
Title: Turismo agroecológico: alternativa de desarrollo turístico sostenible en la zona rural de la provincia del Guayas
Other Titles: Agroecological tourism: alternative sustainable tourism development in the rural zone of the province of Guayas
Authors: Mora Méndez, Franklin Marcelo
Chiriboga Cisneros, Edison Fernando
Keywords: turismo; ecología; sostenibilidad; recursos naturales; crecimiento económico; renta; agricultura;tourism; ecology; sustainability; natural resources; economic growth; income; agriculture
Issue Date: 23-May-2017
Publisher: INNOVA
Citation: Mora Mendez, F. M., & Chiriboga Cisneros, E. F. (2017). Turismo Agroecológico: Alternativa de Desarrollo Turístico Sostenible en la Zona Rural de la provincia del Guayas. INNOVA Research Journal, 2(5), 152-162. https://doi.org/10.33890/innova.v2.n5.2017.270
Series/Report no.: ISSN;2477-9024
Abstract: El siguiente artículo es de naturaleza teórica y tiene por objetivo presentar un análisis del turismo agroecológico desde el punto de vista de sostenibilidad,así como herramienta de desarrollo en las áreas rurales de la provincia del Guayas con el fin de mejorar la calidad de vida de las comunidades locales. El aumento en proyectos, la creación de nuevas actividades turísticas y la incorporación de experiencias de otros países serán el pilar fundamental para el éxito de programas de desarrollo rural local, sin dejar de lado el equilibrio fundamental de la planificación turística debido al poder asociativo entre operadores, comunidades locales, y la empresa privada y pública. La metodología que se utilizó es de origen mixto y se recurrió a tres de sus técnicas que son la observación, la revisión bibliográfica y de campo. La incorporación de nueva tecnología, reglamentos para el uso adecuado de los recursos naturales, el buen manejo del crecimiento económico, desarrollo de emprendimientos factibles, generación de renta adicional y la incorporación de actividades complementarias son los resultados esperados de la fusión del agro con el turismo, pero, además esta unión debe ser asociada a la descentralización territorial para contribuir con eficacia en la disminución de la pobreza.
Description: The following article has a theoretical nature, and its main purpose is to present an analysis of agroecological tourism from the sustainability perspective. It also serves as a development tool in rural areas of the Guayas province, and it seeks to improve the quality of life in local communities. An increasing number of projects, the creation of new touristic activities and the incorporation of foreign countries’ experiences will become the mainstay for successful rural local development programs. All this without putting aside the fundamental equilibrium that touristic planning represents in the form of alliances between tour operators, local communities and both private and public investments. Mixed methods research was used in this investigation, and three of its techniques were employed for data collection: observation, bibliographic and field review. Incorporation of new technology, adequate regulations for the proper usage of natural resources, appropriate management of economic growth, development of feasible entrepreneurship, generation of additional income, and the inclusion of complementary activities are the expected results from the fusion between agronomy and tourism. However, this coupling must be associated with territorial decentralization in order to effectively contribute to poverty reduction.
URI: https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/3548
Appears in Collections:Mayo

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
document (11).pdf395.36 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.