DSpace logo

Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/3503
Title: Transferencia de conocimientos: Caso Apovinces
Other Titles: Transfer of knowledge: Case Apovinces
Authors: Durán Salazar, Galo Mauricio
Meza Clark, Teresa
Meza Clark, Jorge
Keywords: transferencia de conocimientos; transferencia de tecnología; modelo triple hélice; caso de estudio agrícola; apovinces;transfer of knowledge; technology transfer; triple propeller model; agricultural case study; apovinces
Issue Date: 27-Apr-2017
Publisher: INNOVA
Citation: Duran Salazar, G. M., Meza Clark, T., & Meza Clark, J. (2017). Transferencia de conocimientos: Caso Apovinces. INNOVA Research Journal, 2(4), 12-19. https://doi.org/10.33890/innova.v2.n4.2017.145
Series/Report no.: ISSN;2477-9024
Abstract: La presente investigación realiza un estudio sobre transferencia de conocimientos en la Asociación de productores de cacao Apovinces en Ecuador, organización que ha crecido de manera importante, generando asociatividad en los agricultores, para ello ha capacitado a sus socios y agricultores en todos los temas que favorezcan la producción de cacao; sus integrantes entienden la importancia de trabajar responsablemente el producto, dado que se exporta hacia Europa, mercado que es exigente en calidad. Apovinces y la Universidad de Guayaquil tienen un vínculo para desarrollar la productividad, esto es a través de la Facultad de Ciencias para el Desarrollo, se envían estudiantes a las haciendas para enseñar a trabajar la siembre y cosecha a los agricultores, de manera que obtengan independencia financiera y no migren hacia la ciudad. De acuerdo a la literatura revisada el proceso de Apovinces responde al modelo de Transferencia de tecnología Triple Hélice. Se concluye que se debe difundir este caso exitoso para otros sectores agricultores del país, de manera que los productores puedan exportar sus productos directamente, evitando la cadena de intermediarios.
Description: The research carries out a study on transfer of knowledge in the Association of Cocoa Producers Apovinces in Ecuador, an organization that has grown significantly, generating associativity in farmers, it has trained its partners and farmers on all issues that favor Cocoa production; Its members understand the importance of working responsibly the product, it is exported to Europe, a market that is demanding in quality. Apovinces and the University of Guayaquil have a link to develop productivity through the Faculty of Sciences for Development, students are sent to the haciendas to teach to work the sow and harvest to the farmers, so that they obtain independence and do not migrate to the city. According to the literature reviewed, the Apovinces process responds to the Triple Helix Technology Transfer model. It is concluded that this successfully case should be showed to other agricultural sectors of the country, so that farmers can export their products directly, without the chain of middle man.
URI: https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/3503
Appears in Collections:Abril

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
document (1).pdf380.21 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.