DSpace logo

Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/3185
Title: Alejados de nuestra identidad culinaria tradicional por las nuevas culturas alimentarias
Other Titles: Removed from our traditional culinary identity by new food cultures
Authors: Jaramillo Mena, Alex Marcelo
Lozada Fiallos, Maura Lucia
Keywords: gastronomía; culinaria tradicional; nuevas culturas alimentarias; globalización alimentaria; comida chatarra;gastronomy; traditional culinary; new food cultures; food globalization; junk food
Issue Date: 8-Jan-2019
Publisher: Innova Research Journal
Citation: Jaramillo Mena, A. M., & Lozada Fiallos, M. L. (2019). Alejados de nuestra identidad culinaria tradicional por las nuevas culturas alimentarias. INNOVA Research Journal, 3(12), 189-199. https://doi.org/10.33890/innova.v3.n12.2018.863
Series/Report no.: ;863
Abstract: Debido a que en la actualidad se está perdiendo poco a poco la identidad Gastronómica Del Ecuador, sobre todo de aquellos platillos Culinarios Propios de la región, que sin duda han marcado recuerdos y tradición en algunas generaciones y que lamentablemente hoy en día cada vez que una persona consume prefiere algún producto que no es tradicional propio del país, que como consecuencia se va desvalorizando y acabando cada vez más con la identidad. Si bien es cierto en los principales mercados de la ciudades y pueblos se puede observar y vivir día a día este echo de como las personas no ponen interés en conocer y consumir productos que están totalmente marcados por la cultura, tradición y que seguramente muchos de ellos no conocen la historia que hay detrás de cada delicioso platillo. Es por ello que se pretende como objetivo de este estudio, levantar información sobre los hábitos alimenticios tradicionales actuales y compararlos con aquellos valores gastronómicos que se caracterizaban por ser saludables, analizando el impacto que tiene el consumismo de marcas extranjeras, por la modalidad de autoservicio, con menaje descartable y comida rápida
Description: Due to the fact that the identity of GASTRONÒMICA DEL ECUADOR is being lost little by little, especially of those CULINARY dishes of the region, which undoubtedly have marked memories and tradition in some generations and that unfortunately nowadays every time a The person who consumes prefers a product that is not traditional, typical of the country, which as a result becomes devalued and ends more and more with the identity. While it is true in the main markets of cities and towns can be observed and live day to day this echo of how people do not put interest in knowing and consuming products that are totally marked by culture, tradition and that surely many of them They do not know the story behind each delicious dish. That is why it is intended as the objective of this study, to collect information on current traditional eating habits and compare them with those gastronomic values that were characterized as being healthy, analyzing the impact of consumerism of foreign brands, by the self-service modality, with disposable tableware and fast food
URI: https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/3185
ISSN: 2477-9024
Appears in Collections:Diciembre

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
document.pdf376.94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.