DSpace logo

Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/6632
Title: Análisis de la metodología S&OP enfocado a empresas chocolateras ecuatorianas
Authors: Guzmán Gamboa, Gabriela Michelle
Solórzano Ochoa, Dayan Dennis
Zambrano Prospél, Lizbeth Melissa
Aguilar, Brito (tutor)
Keywords: CADENA DE SIMINISTRO;EXPORTACIÓN;GESTIÓN DE INVENTARIOS;DEMANDA
Issue Date: 2023
Publisher: GUAYAQUIL/UIDE/2023
Citation: Guzmán Gamboa, Gabriela Michelle; Solórzano Ochoa, Dayan Dennis; Zambrano Prospél, Lizbeth Melissa. (2023). Análisis de la metodología S&OP enfocado a empresas chocolateras ecuatorianas. Facultad de Marketing. UIDE. Guayaquil. 72 p.
Abstract: El análisis de la Metodología S&OP (Sales and Operations Planning) en empresas del sector chocolatero, revela la importancia estratégica en un país que destaca como principal exportador de cacao en grano en América y ocupa el tercer lugar a nivel mundial en producción. El proyecto de investigación se centra en el propósito de analizar la metodología S&OP para optimizar el proceso del supply chain y mejorar la gestión de inventarios enfocado a la gestión, buscando comprender cómo la implementación efectiva del proceso S&OP puede reducir costos, optimizar inventarios y fortalecer la posición competitiva en los mercados local y global, por ende, se aborda la relevancia del S&OP en la gestión de la cadena de suministro, especialmente en el contexto de un sector chocolatero que ha contribuido significativamente al crecimiento económico del país. El análisis financiero y la evaluación de la viabilidad respaldan la importancia de optimizar la gestión de inventarios, destacando el papel crítico de la precisión de la demanda en un mercado competitivo. Este estudio ofrece una perspectiva integral para comprender y aplicar el S&OP en la industria chocolatera ecuatoriana, enfocándose en mejoras operativas y estratégicas que impulsan el rendimiento empresarial. The analysis of the S&OP (Sales and Operations Planning) Methodology in companies in the chocolate sector reveals the strategic importance in a country that stands out as the main exporter of cocoa beans in America and ranks third in the world in production. The research project focuses on the purpose of analyzing the S&OP methodology to optimize the supply chain process and improve inventory management focused on management, seeking to understand how the effective implementation of the S&OP process can reduce costs, optimize inventories and strengthen the competitive position in local and global markets, therefore, the relevance of S&OP in supply chain management is addressed, especially in the context of a chocolate sector that has contributed significantly to the country's economic growth. Financial analysis and feasibility assessment support the importance of optimizing inventory management, highlighting the critical role of demand accuracy in a competitive market. This study offers a comprehensive perspective to understand and apply S&OP in the Ecuadorian chocolate industry, focusing on operational and strategic improvements that drive business performance.
URI: https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/6632
Appears in Collections:Tesis - Marketing

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
UIDE-G-TMK-2023-3.pdfTESIS A TEXTO COMPLETO778.61 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.