DSpace logo

Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/4041
Title: La Hotelería en Quito: ¿industria competitiva?
Other Titles: The Hospitality in Quito: competitive industry?
Authors: Quintana Lombeida, María Dolores
Keywords: hotelería;hospitality;Quito;Quito;franquicias;franchises;emprendimientos;entrepreneurship
Issue Date: 30-Dec-2019
Publisher: INNOVA Research Journal
Citation: Quintana Lombeida, M. D. (2019). La Hotelería en Quito: ¿industria competitiva?. INNOVA Research Journal, 4(3.2), 89-97. https://doi.org/10.33890/innova.v4.n3.2.2019.1063
Series/Report no.: ;1063
Abstract: Quito como capital del Ecuadores parte de esta investigación a través de un estudio descriptivo con técnicas de observación y revisión bibliográfica en los emprendimientos locales y grandes empresas. Entre los elementos hallados se destaca que desde la década de los ochentas las franquicias y cadenas hoteleras internacionales rompieron el mercado con calidad y un alto desempeño que estimularon los porcentajes de ocupación corporativa. Adicionalmente el Ecuador posee un nuevo Reglamento de Alojamiento Turístico, vigente desde el 2015, donde ya se incorporan las categorías de: haciendas turísticas, lodges con la potencialización de infraestructuras patrimoniales y resorts con todos los servicios de alimentos, bebidas y lúdicos. Entre los resultados hallados se destaca que una de las mayores ventajas competitivas son las tarifas de hospedaje reconocidas como una de las más económicas de América. Además, el aporte que refleja la industria de alojamiento y servicios de comida ocupa el 27.7% de los ingresos por generación de empleo del sector y que la mayor concentración de empleabilidad está en la Zona Especial Turística “La Mariscal”. Finalmente se destaca la limitación en capacidades de inversión en los establecimientos pequeños en tecnología e innovación frente a las grandes franquicias y cadenas.
Description: Quito as the capital of Ecuador is part of this research through a descriptive study with observation techniques and bibliographic review in local enterprises and large companies.Among the elements found is that since the eighties international franchises and hotel chains broke the market with quality and high performance that defied the percentages of corporate activity. In addition, Ecuador has a new Tourism Accommodation Regulation, in force since 2015, where the categories of: tourist farms, lodges with the potentialization of heritage infrastructure and resorts with all food, beverage and recreational services are already incorporated. Among the results found, one of the greatest competitive advantages is the lodging rates recognized as one of the cheapest in America. In addition, the report that reflects the accommodation and food service industry occupied 27.7% of the income generated by employment generation in the sector and the highest concentration of employability is in the Special Tourist Zone "La Mariscal". Finally, the limitation in investment capacities in the small ones in technology and innovation in front of the big franchises and chains stands out.
URI: https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/4041
ISSN: 2477-9024
Appears in Collections:Septiembre - Diciembre (CIIM-2)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1063-Texto del artículo-5280-1-10-20191231.pdfHotelería: industria competitiva406.31 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.