DSpace logo

Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/3345
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorLaverde Albarracin, Cristian-
dc.contributor.authorNoroña Merchán, Marco Vinicio-
dc.contributor.authorTorres, Ruth-
dc.contributor.authorBustillos Molina, Irene-
dc.date.accessioned2019-05-06T20:25:00Z-
dc.date.available2019-05-06T20:25:00Z-
dc.date.issued2018-05-31-
dc.identifier.citationAlbarracin, C. L., Noroña Merchan, M. V., Torres, R., & Bustillos, I. (2018). Análisis Ergonómico Con El Método Checklistocra En Trabajadores De Una Industria Alimentaria. INNOVA Research Journal, 3(5), 89-98. https://doi.org/10.33890/innova.v3.n5.2018.679es
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.33890/innova.v3.n5.2018.679-
dc.identifier.urihttps://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/3345-
dc.descriptionThe disorders produced by repetitive movements, produce serious damages to the health of the workers, the investigation was carried out in the personnel of the line of slaughter of cattle of a company of Santo Domingo de los Tsáchilas from June to September of 2017 in order to evaluate repetitive movements (MR) of upper limbs, their characteristics, relationship with working conditions and other factors. It was used as a tool, the ergonomic analysis of the position, the application of the ergonomic method CheckListOcra and the specific medical examination. In the indentation position, the evaluation was carried out, where activities similar to the rest of the posts in the line are carried out. We identified 11 cycles of actions, all performed repetitive movements as well as other ergonomic risks, we also ranked the work stages where the repetitive activities were higher in frequency in actions 6, 8,9 and 11 with a duration of 3 seconds. Corroborated with the specific medical analysis to the 55 employees and it was reported that 40% are positive to the physical examination, 56% to the neurological examination and the ergonomic method determined high risks for the right upper extremity and middle in the upper extremity left.es
dc.description.abstractLos trastornos producidos por movimientos repetitivos, producen serias afectaciones a la salud de los trabajadores, la investigación se realizó en el personal de la línea de faenamiento de reses de una empresa de Santo Domingo de los Tsáchilas de junio a septiembre del 2017 a fin de evaluar los movimientos repetitivos (MR) de miembros superiores, sus características, relación con condiciones laborales y otros factores. Se utilizó como herramienta, el análisis ergonómico del puesto, la aplicación del método ergonómico CheckListOcra y el examen médico específico. En el puesto de sangría se realizó la evaluación, donde se cumplen actividades semejantes al resto de puestos de la línea. Se identificaron 11 ciclos de acciones, todos realizan movimientos repetitivos al igual que otros riesgos ergonómicos, también se jerarquizaron las etapas de trabajo donde las actividades repetitivas fue mayor en frecuencia en las acciones 6, 8,9 y 11 con duración de 3 segundos. Se corroboró con el análisis médico específico a los 55 empleados y se reportó que el 40 % están positivos a la exploración física, el 56% a la exploración neurológica y el método ergonómico determinó riesgos altos para la extremidad superior derecha y medio en la extremidad superior izquierdaes
dc.language.isoeses
dc.publisherINNOVAes
dc.relation.ispartofseriesISSN;2477-9024-
dc.rightsopenAccesses
dc.subjectcondiciones de trabajo; línea de faenamiento; movimiento repetitivo; trastornos musculoesqueléticoses
dc.subjectworking conditions; slaughter line; repetitive motion; musculoskeletal disorderses
dc.titleAnálisis ergonómico con el método checklistocra en trabajadores de una industria alimentariaes
dc.title.alternativeErgonomic analysis with the checklistocra method in workers of a food industryes
dc.typeArticlees
Appears in Collections:Mayo

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
document (7).pdf205.92 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.