DSpace logo

Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/3179
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSánchez Quezada, Tatiana Ximena-
dc.contributor.authorGordillo Quizhpe, Iván-
dc.contributor.authorHuanca Huanca, Rody-
dc.date.accessioned2019-04-30T20:17:22Z-
dc.date.available2019-04-30T20:17:22Z-
dc.date.issued2018-12-14-
dc.identifier.citationSánchez Quezada, T. X., Gordillo Quizhpe, I., & Huanca Huanca, R. (2018). La Economía Popular y Solidaria de la producción de alimentos derivados del pescado del cantón Santa Rosa. INNOVA Research Journal, 3(12), 159-166. https://doi.org/10.33890/innova.v3.n12.2018.842es
dc.identifier.issn2477-9024-
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.33890/innova.v3.n12.2018.842-
dc.identifier.urihttps://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/3179-
dc.descriptionThe research is based on principles and theoretical approaches of Popular and Solidarity Economy through an analysis of entrepreneur families dedicated to the preparation of foods derived from fish from the Santa Rosa canton. The objective demonstrates theoretically and statistically that popular activities are born from opportunity factors and initiatives between family and friends, progressively constitute viable alternatives that promote profitability, as well as an increase in the quality of life and the generation of sources of solidary work. The methodology was based on a mixed approach; of exploratory and descriptive level. In the data collection, interviews, field observation and structured surveys were applied. The universe constituted the total of families of the "new social economy". The results show that the families analyzed have a high level of commitment to entrepreneurship, being the only source of income they have with profitability margins and low level of investment, the cost-benefit ratio is favorable in family contexts under the principles of reciprocity and complementarity articulated to the local economy. The study establishes that the factors that base the productive activity are based on agreements of cultural identity, mechanisms of recognition, environmental sustainability, promoting principles of solidarity and integralityes
dc.description.abstractLa investigación se fundamenta en principios y enfoques teóricos de Economía Popular y Solidaria a través de un análisis de familias emprendedoras dedicadas a la preparación de alimentos derivados del pescado del cantón Santa Rosa. El objetivo demuestra teórica y estadísticamente que las actividades populares nacen desde factores de oportunidad e iniciativas entre familiares y amigos, progresivamentese constituyen en alternativas viables que promueven rentabilidad, así como ampliación de calidad de vida y generación de fuentes de trabajo solidario. La metodología se basó en un enfoque mixto; de nivel exploratorio y descriptivo. En la recolección de datos se aplicaron entrevistas, observación de campo y encuestas estructuradas. El universo constituyó el total de familias de la “nueva economía social”. Los resultados muestran que las familias analizadas tienen un alto nivel de compromiso con el emprendimiento, siendo la única fuente de ingresos que poseen con márgenes de rentabilidad y bajo nivel de inversión, la relación costo beneficio es favorable en contextos familiares bajo principios de reciprocidad y complementariedad articulada a la economía local. El estudio establece que los factores que fundamentan la actividad productiva se basan en acuerdos de identidad cultural, mecanismos de reconocimiento, sostenibilidad ambiental, promoviendo principios de solidaridad e integralidades
dc.language.isoeses
dc.publisherInnova Research Journales
dc.relation.ispartofseries;842-
dc.rightsopenAccesses
dc.subjectEconomía Popular y Solidaria, emprendimiento, familias emprendedoras; oportunidades
dc.subjectPopular and Solidarity Economy, entrepreneurship, entrepreneurial families; opportunityes
dc.titleLa economía popular y solidaria de la producción de alimentos derivados del pescado del cantón Santa Rosaes
dc.title.alternativeThe popular and solidarity economy of the production of food derived from fish from the Santa Rosa cantones
dc.typeArticlees
Appears in Collections:Diciembre

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
document (3).pdf331.98 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.